Frequently Asked Questions

Veel antwoorden op uw vragen kan je terug vinden op deze pagina. Indien je toch nog een bijkomende vraag hebt, stel ze gerust, als ze relevant is voor meerdere klanten, zetten we ze op de website. Zo help je ook anderen.

Vragen over rhododendrons

Wat betekent ARC- gekweekt?


Parasolvorm ARC

AirRoothContainer zijn potten zonder bodem, waarin de Rhododendrons opgroeien.

In onze zoektocht om Rhododendrons toch in pot te kunnen kweken, kwamen we uit bij dit systeem. De kunststofring heeft veel gaatjes aan de zijkant en geen bodem, waardoor er veel lucht bij de wortels kan komen. Dat heeft een Rhododendron graag. De wortels groeien naar buiten en worden bij contact met de lucht, als het ware terug naar binnen geleid. Dus geen ronddraaiende wortels meer aan de binnenkant van de pot.

De luchtgaten, samen met de speciaal uitgezochte potgrond, maakt dat er veel haarwortels snel worden aangemaakt. Binnen de 12 à 15 weken ontstaat er een goede kluit. De planten kunnen meer voedingsstoffen en water opnemen en groeien daardoor beter. De stress van het verplanten gebeurt bij ons in de pot en niet meer bij u als klant, als de Rhodo in de tuin wordt geplant.

Voordelen:

  • Gedurende het gehele jaar te planten;
  • ‘Zuivere’ kluit, omdat het verpakt zit;
  • Als hovenier kan veel makkelijker hergroei garanderen, geen verplantingsstress (wel de vochtcondities onder controle houden!);
  •  de Rhododendrons worden in potgrond gekweekt, daardoor hebben de kluiten een licht gewicht en kunnen meestal nog handmatig verplaatst worden (behalve natuurlijk de heel grote).

 

Wat betekent VOL en TAK bij solitaire planten?

TAK: mate waarin de takken verspreid staan rondom rond de plant van boven tot onder.

TAK++ Bijna perfect betakt rondom rond

TAK+    Kleine onvolmaaktheden (> 10% gaten)

TAK      Tussen de 10 en 25% kale plekken

TAK-     25% tot 50% is niet betakt (kan bv een plant zijn die langs 1 kant kaal is, maar aan de goede kant toch heel mooi)

TAK–  Meer dan 50% is niet betakt rondom rond

VOL: De dichtheid van het bladerdek. Een plant die langs 1 zijde kaal is kan toch nog VOL++ zijn.

In onze poging om de kwaliteit van de plant te beschrijven, zijn we er ons van bewust dat het nog steeds een subjectieve benadering is. Komen kijken is de boodschap.

 

Hoe vaak en wanneer moet een Rhododendron gesnoeid worden?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hoe zien onze kwaliteitsklassen er uit? Wat Betekend AA - A - AB - B nu juist

Omdat we veelal met planten werken die op een natuurlijke manier gekweekt worden, zijn niet alle planten hetzelfde. De standplaats (dicht tegen een boom of niet), de bodemgesteldheid (droger of juist nattere plaats), kan een invloed hebben op de kwaliteit van de plant. Een plant van de A- klasse, is dan ook meer waard dan een B- plant.         

 

 

 

 

Onze Rhododendron soorten

Rhododendron ponticum is zeer geschikt om grote massieven te maken. Het kan ook met andere, zoals Cunningham’s White, Roseum Elegans, Grandiflorum. Buiten deze courante variëteiten hebben we nog een reeks zeer mooie specialiteiten. Ontdek ze in onze voorraad.

   Lee Dark’s Purple

Heeft u een andere vraag?

Email ons wanneer u wil

Of bel — +32 (0)3 303 71 41