FAQ

VRAGEN OVER RHODODENDRONS

Wat betekent ARC- gekweekt?

AirRoothContainer zijn potten zonder bodem, waarin de Rhododendrons opgroeien.
In onze zoektocht om Rhododendrons toch in pot te kunnen kweken, kwamen we uit bij dit systeem. De kunststofring heeft veel gaatjes aan de zijkant en geen bodem, waardoor er veel lucht bij de wortels kan komen. Dat heeft een Rhododendron graag. De wortels groeien naar buiten en worden bij contact met de lucht, als het ware terug naar binnen geleid. Dus geen ronddraaiende wortels meer aan de binnenkant van de pot.

De luchtgaten, samen met de speciaal uitgezochte potgrond, maakt dat er veel haarwortels snel worden aangemaakt. Binnen de 12 à 15 weken ontstaat er een goede kluit. De planten kunnen meer voedingsstoffen en water opnemen en groeien daardoor beter. De stress van het verplanten gebeurt bij ons in de pot en niet meer bij u als klant, als de Rhodo in de tuin wordt geplant.
Voordelen:

Parasolvorm ARC
  • Gedurende het gehele jaar te planten;
  • ‘Zuivere’ kluit, omdat het verpakt zit;
  • Als hovenier kan veel makkelijker hergroei garanderen, geen verplantingsstress (wel de vochtcondities onder controle houden!);
  •  de Rhododendrons worden in potgrond gekweekt, daardoor hebben de kluiten een licht gewicht en kunnen meestal nog handmatig verplaatst worden (behalve natuurlijk de heel grote).

Wat betekent VOL en TAK bij solitaire planten?

  • TAK: mate waarin de takken verspreid staan rondom rond de plant van boven tot onder.
  • TAK++ Bijna perfect betakt rondom rond
  • TAK+    Kleine onvolmaaktheden (> 10% gaten)
  • TAK      Tussen de 10 en 25% kale plekken
  • TAK-     25% tot 50% is niet betakt (kan bv een plant zijn die langs 1 kant kaal is, maar aan de goede kant toch heel mooi)
  • TAK–  Meer dan 50% is niet betakt rondom rond
  • VOL: De dichtheid van het bladerdek. Een plant die langs 1 zijde kaal is kan toch nog VOL++ zijn.
  • VOL++ Bladerdek is dicht, de binnenkant is op veel plekken moeilijk te zien
  • VOL+   Bladerdek is dicht voor 75%, de binnenkant is redelijk moeilijk te zien op de meeste plekken
  • VOL     Bladerdek is voor 50% dicht, de binnenzijde is zichtbaar
  • VOL-    Bijna overal kan je door de plant kijken
  • VOL–   Ijle plant

In onze poging om de kwaliteit van de plant te beschrijven, zijn we er ons van bewust dat het nog steeds een subjectieve benadering is. Komen kijken is de boodschap.

Hoe vaak en wanneer moet een Rhododendron gesnoeid worden?

Je kan deze planten, indien er voldoende plaats is rustig laten doorgroeien en niet snoeien. Maar er zijn 2 redenen waarom je een Rhododendron wel zou moeten snoeien.

1. Onderhoudssnoei

Als je de plant wil laten zoals hij is, moet je hem scheren (zoals je een heg scheert). Doe dit kort na de bloei, als de kleur van de bloemen begint weg te vallen. Wacht zeker niet te lang, want dan krijg je het volgende jaar geen bloemen. Scheren (of knippen) doe je best met een handheggeschaar. Hiermee beschadig je het blad het minst. Natuurlijk kan een scherpe mechanische (elektrisch of met motor) ook. Zorg er wel voor dat je voldoende wegneemt, anders neemt het volume elk jaar te veel toe. Zorg er ook voor dat de plant steeds smaller is bovenaan en breder onderaan, zo vermijd je dat er onderaan kale plekken ontstaan.

Nadeel van dit “scheren” is dat de bloei het volgende jaar veel minder zal zijn. Wij adviseren dan ook om deze snoei om de 2 jaar te doen.

Wil je de plant niet kleiner maken, maar in tegendeel goed laten groeien, haal dan na de bloem alle verwelkte bloemen weg. Op deze manier steekt de plant geen energie in het maken van zaad, maar gaat alles naar blad en takken.

2. Renovatiesnoei

Deze drastische snoei kan om 2 redenen plaats vinden:

  1. De plant is te groot geworden: “verjongingssnoei” toepassen
  2. Je gaat verplanten, of de Rhododendron heeft geleden van de droogte,

In beide gevallen ga je op dezelfde manier te werk. Afhankelijk van de toestand van de plant snoei je hem terug op oude takken. Indien nodig, snoei gerust tot op 50 cm van de grond, hij schiet terug uit.

Opgelet: sommige cultivars verdragen heel zware snoei niet. Stel ons bij twijfel een vraag!

Als Rhododendrons ouder worden, verliezen ze bladeren en worden vaak open en zeer langbenig. Verjongingssnoei, kan dan nuttig zijn om een ​​plant een nieuw leven te geven. Door net boven levensvatbare slapende toppen te snoeien, kan nieuwe gezonde groei worden gericht om een ​​meer gewenste vorm of meer vertakking te verkrijgen. De Rhododendrons met grotere bladeren hebben veel slapende knoppen die kunnen worden gedwongen tot nieuwe groei. Op zeer oud hout kunnen de slapende knoppen echter zijn geatrofieerd en niet levensvatbaar zijn. Er is dus een risico dat drastisch snoeien niet succesvol is. Ongeveer een derde van het oude hout, verspreid over een periode van drie jaar, wordt veilig verwijderd. Op deze manier blijven er voldoende bladeren over om voedingsstoffen te leveren om de plant elk jaar succesvol te laten groeien.

Je kan deze planten, indien er voldoende plaats is rustig laten doorgroeien en niet snoeien. Maar er zijn 2 redenen waarom je een Rhododendron wel zou moeten snoeien.

Hoe zien onze kwaliteitsklassen er uit? Wat Betekend AA – A – AB – B nu juist

Omdat we veelal met planten werken die op een natuurlijke manier gekweekt worden, zijn niet alle planten hetzelfde. De standplaats (dicht tegen een boom of niet), de bodemgesteldheid (droger of juist nattere plaats), kan een invloed hebben op de kwaliteit van de plant. Een plant van de A- klasse, is dan ook meer waard dan een B- plant.

ONZE RHODODENDRON SOORTEN

Rhododendron ponticum is zeer geschikt om grote massieven te maken. Het kan ook met andere, zoals Cunningham’s White, Roseum Elegans, Grandiflorum. Buiten deze courante variëteiten hebben we nog een reeks zeer mooie specialiteiten. Ontdek ze in onze voorraad.

Schuiven naar boven